Можливості компенсації напруженості електричного поля зовнішньої ізоляції високовольтних газонаповнених трансформаторів струму - Жорняк, Людмила Борисівна; Афанасьєв, Олексій Іванович; Леонов, Роман Сергійович; Карпук, Антоніна Василіївна (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2017)
Пропонуються методи регулювання розподілу напруженості уздовж опорної ізоляційної покришки газонаповнених трансформаторів струму. У запропонованих методах розглядається колона з послідовно з’єднаних опорних ізоляторів, головними елементами схеми заміщення обрані особиста ємність окремої частини опорного ізолятора і його часткові ємності на землю та струмоведучі елементи. Таким чином зроблено висновок щодо можливості покращення розподілу напруги та зменшення неоднорідності електричного поля.