Комп’ютерне моделювання асинхронного генератора для вітроелектростанції - Гончаров , Євген; Крюкова , Наталія; Марков , Владислав; Поляков , Ігор (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2024)
Актуальною проблемою сучасної економіки все ще залишається проблема вироблення достатньої кількості електроенергії. Ситуація погіршується екологічними проблемами при використанні так званої вуглецевої енергетики, а також при використанні гідро- та атомної енергетики. Розвиток альтернативних джерел електроенергії неможливо зараз уявити без використання вітроелектростанцій. Енергія вітру практично дармова енергія, проте її використання передбачає застосування електрогенераторів. В даний час це переважно синхронні генератори, але також використовуються і асинхронні генератори. Незважаючи на відносну дешевизну та надійність, проте, асинхронні генератори займають дуже скромне місце у відсотковому відношенні серед вітрогенераторів. Однією з проблем використання асинхронних вітрогенераторів є те, що їм потрібна при роботі дуже значна реактивна потужність, яка надходить з мережі або компенсується батареєю конденсаторів. Останнє й у автономних асинхронних генераторів. Комп’ютерне моделювання асинхронних вітрогенераторів ускладнюється суттєвою нелінійністю, яка обумовлена кривою намагнічування або, що, те саме, характеристикою холостого ходу генератора. Як правило, при комп’ютерному моделюванні індуктивний опір вітки намагнічування приймається постійним, що є не зовсім коректним, оскільки достовірно відомо, що воно залежить від частоти обертання ротора. Відомий ряд моделей асинхронного генератора, але поки що не існує однієї найбільш достовірної математичної моделі, що дозволяє проводити комп’ютерні дослідження асинхронного генератора з короткозамкненим ротором з урахуванням усіх його особливостей. У програмному пакеті MATLAB 2023б є математична модель асинхронного вітрогенератора, яка представляє науковий та практичний інтерес. У статті досліджено можливості даної моделі, її переваги та недоліки. Отримано залежності впливу параметрів машини на активну і реактивну потужність, що виробляється та споживається відповідно, оцінено вплив індуктивного опору гілки намагнічування і вплив характеру навантаження на вироблювану енергію генератором