Цепе-польова математична модель генератора з постійними магнітами автономної енергоустановки - Чумак, Вадим Владимирович; Коваленко, Михаил Анатольевич; Пономарев, Алексей Игоревич (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2015)
Проведено аналіз існуючих математичних моделей синхронних генераторів для моделювання їх режимів роботи і навантаження. Розроблено двовимірну коло-польову математичну модель синхронного генератора з постійними магнітами автономної енергоустановки. На підставі моделі виконано розрахунок зовнішньої характеристики для різних режимів роботи генератора і для різних характерів навантаження: чисто активного, активно-індуктивного та активно-ємнісного (cosφ=0,95). Показано доцільність подальших досліджень з розробки заходів для стабілізації зовнішньої характеристики.