Розчеплювачі з електрогідравлічним сповільнювачем як ефективна альтернатива при захисті від струмів короткого замикання та перевантаження - Калінчик, Василь; Побігайло, Віталій; Бориченко, Олена; Кузовкін, Сергій (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2023)
Відомо, що автоматичні вимикачі (АВ), які встановлюються в розподільних шафах (РШ), більш відомі як «вимикачі закритого типу», залежно від виконання, призначені для: захист від аварійних процесів мереж: перенапруги та короткого замикання (КЗ) або падіння напруги нижче допустимого рівня (як правило, встановлені в мережі вимикачі не завжди забезпечують захист від зниження напруги); захист двигунів змінного струму, а також при комбінованому монтажі з іншими електричними пристроями (АВ можуть обслуговувати секції електромережі, а також окремі двигуни, якщо АВ використовуються для захисту двигуна з фазним ротором або пускових пристроїв, вони повинні включати захист від падіння напруги); для використання в якості роз'єднувачів магістральних мереж та мереж живлення. Захист від струму перевантаження виконується завдяки біметалевої пластини, а електромагнітний розчіплювач забезпечує захист від КЗ. Основні недоліки, що властиві цьому технічному рішенню захисту від струмів перевантаження, включають: відносна залежність від температури навколишнього середовища; неможливість швидкого повторного включення після спрацьовування АВ; нестабільні часово-струмові характеристики КП. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та «E.NEXT Україна» пропонують альтернативне рішення для конструкції елементів захисту АВ, що є інтегрованим захистом від перевантаження та короткого замикання одночасно у вигляді роз’єднувача з електрогідравлічним сповільнювачем. Розчіплювач з електрогідравлічним сповільнювачем призводить до спрацювання механізму приводу АВ, який розмикає контактну групу АВ при проходженні через електрообладнання струму, що перевищує встановлене максимально допустиме значення (струми короткого замикання або перевантаження). Основна частина цього розчеплювача – електромагніт, котушка якого включається послідовно робочим контактам в коло робочого струму.