Експериментальне дослідження енергоефективності кухонних електропобутових приладів для кип’ятіння води - Гречко, Олександр; Захаров , Ілля (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2024)
Вступ. Стале зростання кількості потужної електротехніки та пристроїв у домогосподарствах призводить до збільшення споживання електричної енергії. суттєво впливає на економічні витрати споживачів та погіршення екологічної ситуації у навколишньому середовищі. Проблема. Вартість тарифу електричної енергії для населення має тенденцію щодо неухильного зростання, що робить питання енергоефективності особливо актуальним для споживачів. Використання у побуті енергоефективних технологій дозволяє зменшити витрати на електроенергію та підвищити економічну ефективність домогосподарств. Енергоефективність електропобутових приладів є актуальною проблемою для забезпечення стабільного енергопостачання в умовах зростаючого споживання електрики. Мета. Аналітичне дослідження особливостей роботи кухонних електропобутових приладів для кип’ятіння води та експериментальне дослідження їх енергоефективності. Методика. За допомогою експериментальних досліджень проаналізована енергоефективність найбільш розповсюджених кухонних електропобутових приладів для кип’ятіння води. Результати. З точки зору енергоефективності серед досліджуваних електроприладів найкращим виявився проточний термопот, потім електричний чайник і традиційний термопот. Практична цінність. Застосування енергоефективних технологій у сучасних електропобутових приладах є важливою задачею, особливо в зимовий період та в умовах дефіциту електричної потужності під час військової агресії з боку рф й масштабних руйнувань критичної інфраструктури і об’єктів електроенергетики в нашій державі. Подальші дослідження сприятимуть зменшенню енергоспоживання і підвищенню енергоефективності електропобутових приладів.