Розрахунок обмотувальних даних котушок включення та відключення бістабільного поляризованого електромагніта для вакуумного контактора середніх напруг - Лелюк , Микола; Середа , Олександр; Середа , Олена; Литвиненко , Вікторія (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2024)
Вакуумні контактори середніх напруг складаються з комутаційного та привідного модулів. При розробці або удосконалені конструкцій контакторів комутаційний модуль повинен відповідати вимогам, що висуваються їх виробниками. У відповідності з цими вимога розробляється привідний модуль, який складається з механічної системи та електромагніта. Робота механічної системи контактора залежить від правильно обраних контактних пружин, а робота електромагніта – від тягових зусиль при виконанні комутаційних операцій. В роботі розглянуто конструкцію вакуумного контактора з бістабільним поляризований електромагнітом з двома котушками включення та відключення. Побудовано протидіючу характеристику механічної системи контактора та визначено сили, що діють на електромагніт у включеному та відключеному положеннях контактора. Розроблено FEEM модель бістабільного поляризованого електромагніта та визначено мінімальне значення МРС обмоток включення та відключення. Побудовано результуючу тягову характеристику бістабільного поляризованого електромагніта при мінімальному значенні МРС обмоток включення та відключення і робочому зазорі. Визначено, що при виконанні комутаційної операції та використанні спільно обмоток включення і відключення вдалося зменшити МРС спрацьовування електромагніта. Проведено розрахунок обмотувальних даних котушок включення та відключення при різних значеннях номінального діаметру проводу та напруги мережі живлення і, у відповідності з цим, визначено мінімальне значення МРС обмоток.