До питання про підвищення ефективності роботи шунтуючих реакторів великої потужності - Жорняк, Людмила Борисовна; Осинская, Валентина Ивановна; Пальцун, Андрей Сергеевич (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2014)
Досліджено шляхи підвищення якості напруги в мережах енергоємних споживачів електроенергії. Наявність в електромережах реактивної потужності значно знижує якість споживаної електроенергії, що призводить до втрат потужності, осіданням і перепадів напруги в лінях електропередач, змушеному завищення потужності силових трансформаторів і перетину кабелів у цих мережах. Запропоновано технічне рішення для зниження додаткових втрат шунтуючих реакторів великої потужності, та проведений аналіз впливу різних типів намотувального дроту на такі втрати.