Робота засобів захисту від перенапруги в енергосистемах при наявності вищих гармонік - Гриб, Олег Герасимович; Шевченко, Сергей Юрьевич; Гапон, Дмитрий Анатольевич; Иерусалимова, Татьяна Сергеевна; Жданов, Роман Викторович (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2014)
Обмежувачі перенапруг ОПН є засобами захисту і використовуються на високовольтних підстанціях. Ці апарати є основним захистом обладнання підстанції від перенапруг. Вихід з ладу ОПН призводить до важких аварій з втратою харчування на підстанціях. Одним з основних показників ОПН є його пропускна здатність. Нормальна робота обмежувачів перенапруги визначається його здатністю поглинати теплову енергію в певних діапазонах. Пропускну здатність обмежувачів перенапруги визначають за їх можливості витримувати вплив імпульсів струму без втрат робочих якостей.