Охлаждение турбогенераторов большой мощности водородом - Кобзарь, Константин Александрович; Гакал, Павел Григорьевич; Овсянникова, Елена Александровна (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2015)
Обґрунтовано застосування водню для охолодження машин великої потужності. Запропоновано співвідношення для визначення коефіцієнта тепловіддачі між воднем і внутрішніми стінками охолоджуючих каналів у провідниках обмотки ротора, що представляє собою граничні умови III-го роду. Описано методики проведення випробувань, що дозволяють визначити температуру обмотки ротора турбогенератора. Представлені результати теплових випробувань генератора потужністю 550 МВт в режимі холостого ходу і короткого замикання, проведені на ДП Завод «Електроважмаш». Виконано дослідження теплового стану обмотки ротора методом кінцевих елементів.