Повышение уровня пожарной безопасности корабельных систем электроснабжения - Середа, Александр Григорьевич; Варшамова, Ирина Сергеевна; Литвиненко, Виктория Владимировна (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2013)
Обґрунтована актуальність підвищення чутливості апаратів релейного захисту до струмів віддалених коротких замикань при реалізації віддаленого резервування відмов захистів. Показано, як цифрова обробка сигналів від датчиків струму дозволяє розширити можливості захистів, що реалізуються в розчіплювачах автоматичних вимикачів. Підтверджено ефективність отримання додаткової інформації про процеси в електричному колі за ступенем спотворення фазних струмів в перехідному режимі. Доведена можливість ідентифікації виду різкого зростання струму в перехідному режимі виникнення збурення електричного кола. Запропоновано критерій блокування спрацьовування автоматичних вимикачів при прямому пуску асинхронних електродвигунів. Надано науково-технічне обґрунтування застосування комплексного критерію ідентифікації пускового струму асинхронного електродвигуна. Наведено алгоритм функціонування мікропроцесорного пристрою захисту при блокуванні спрацювання автоматичних вимикачів для забезпечення гарантованого пуску і розгону асинхронного електродвигуна.