Квадратурний фазообертач для вимірювальних систем контролю якості електричної ізоляції - Костюков, Іван (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2022)
В статті наведено приклади схемотехнічної реалізації фазообертачів для отримання фазового зсуву на 90º та використання у вимірювальних системах контролю та діагностики технічного стану електричної ізоляції. Розроблені в статті схемотехнічні рішення засновані на використанні аналогового помножувача сигналів реалізованого у мікросхемі AD633. Необхідне значення фазового зсуву забезпечується шляхом додавання попередньо зсунутого на певний кут вхідного гармонічного сигналу до сигналу, що має зменшену амплітуду та протилежну фазу. Вирівнювання амплітуд сигналів на вході та на виході фазообертача забезпечується за рахунок детектування їх середніх випрямлених значень із подальшим визначенням добутку їх відношення на попередньо отриманий зсунутий на 90º сигнал із зменшеною амплітудою.