Кабелі LSZH та сертифікація CPR/CPR2: сучасні стандарти пожежної безпеки та екологічності у критичній та громадській інфраструктурі - Кєссаєв , Олександр; Гонтар , Юлія; Ковалек , Петро (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2025)
Вступ. Пожежі в будівлях і транспортних об’єктах можуть виникати через конструктивні недоліки, дефекти обладнання або людську необережність. Надійність аварійних систем та енергопостачання критичних об’єктів залежить від якості кабелів, що їх забезпечують. Проблема. Традиційні ПВХ-кабелі при горінні виділяють густий дим і токсичні галогени, що ускладнює евакуацію людей і пошкоджує обладнання та конструкції. Необхідні безпечніші та екологічні альтернативи для громадських та критичних об’єктів. Мета. Дослідити властивості кабелів LSZH і сучасні стандарти сертифікації CPR/CPR2 для підвищення пожежної безпеки та надійності енергопостачання критичних і громадських об’єктів. Методика. Проведено аналіз стандартів EN 50575, EN 60754, EN 61034 та EN IEC 60332-3-24 і порівняння властивостей Low Smoke Zero Halogen та ПВХ кабелів за димовиділенням, токсичністю та корозійним впливом. Результати. LSZH кабелі мають низьке димовиділення, відсутність токсичних галогенів і мінімальний корозійний вплив. Вони забезпечують відповідність стандартам CPR/CPR2 і підвищують безпеку людей та надійність обладнання. Практична цінність. Використання Low Smoke Zero Halogen кабелів та сертифікованої кабельно-провідниковї продукції гарантує пожежну безпеку, збереження обладнання, відповідність європейським стандартам і надійність критичних об’єктів.