Ефективність використання різних видів феромагнетиків у лінійних імпульсних електромеханічних перетворювачах індукційного та електромагнітного типів - Болюх, Владимир Федорович; Кочерга, Александр Иванович (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2017)
Визначено характер розподілення індукції магнітного поля у лінійних імпульсних електромеханічних перетворювачах (ЛІЕП) індукційного та електромагнітного типів при використанні для феромагнітного якоря та екрану реальної сталі, магнітодиелектрика та ідеальної сталі, що мають нульову електропровідність. Встановлено вплив видів феромагнітних матеріалів на їх електромеханічні характеристики. Запропоновані інтегральний показник ефективності, який враховує ККД, швидкісні, силові та електричні показники ЛІЕП, та варіанти стратегії оцінки ефективності. Показано, що за усіма варіантами стратегії найменш ефективним є ЛІЕП електромагнітного типу, якір та феромагнітний екран (ФЕ) якого виконані з магнітодіелектрика. Встановлено, що ФЕ ЛІЕП індукційного типу доцільно виготовляти з реальної сталі, а ФЕ та якір ЛІЕП електромагнітного типу доцільно виготовляти з ідеальної сталі, що має мінімальну електропровідність.