Напруга як параметр діагностики стану ОПН - Кім, Єн Дар; Коростєлєв, Ян (Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин i апаратiв. Теорiя i практика, 2021)
Розглядається альтернативний метод діагностики обмежувачів перенапруг (ОПН) на основі оксиду цинку - варістора в польових умовах, параметром контролю якого приймається напруга на розряднику. Як датчик вимірювання напруги запропоновано конденсатор, що приєднується послідовно до розряднику. Електричне старіння активних елементів - варисторів, погіршення ізоляції покришки розрядника і інші види електричного пошкодження приведуть до збільшення напруги на конденсаторі, величина якого може бути виміряна безпосередньо або збережена на конденсаторі енергія, перетворена в електромагнітне випромінювання, зареєстровано дистанційно відповідними радіохвильовими приймачами. Послідовно приєднаний до ОПН конденсатор також служить елементом обмеження струму витоку в робочому режимі протягом всього періоду експлуатації розрядника. Найпростішим, разом з тим надійним індикатором може служити стандартний скляний (керамічний) ізолятор тарільчастого типу, зашунтірованний іскровим проміжком, таким чином, представляє собою слабкострумовий іскровий розрядник з наперед заданим пороговим напругою спрацьовування. З використанням сучасних технологій може бути розроблена система безперервного відстеження за станом розрядників і визначення місця розташування ушкоджуваного розрядника, що особливо актуально при обслуговуванні віддалених електричних мереж, оснащених такого роду захисними від перенапруг апаратами.