Про визначення поняття «реактивна потужність»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20998/2079-3944.2021.1.09

Ключові слова:

реактивна потужність, , визначення поняття «реактивна потужність

Анотація

Визначення поняття «реактивна потужність» потребує уточнення, так як в літературі часто воно дається вкрай розпливчасто, що викликає труднощі сприйняття у студентів і не зовсім зрозуміло широкій публіці. Аналіз численних джерел показує, що фізичний зміст цього поняття майже вислизає з наведених в цих джерелах визначень. Причому, формула, за якою обчислюється реактивна потужність, нарікань не викликає. Однак вона не пояснює фізичний зміст поняття. Необхідність в ємному і відбиває фізичний зміст визначенні давно назріла. Аналіз літературних джерел дозволяє зробити висновок, що реактивної потужності, відповідає енергія, яка йде від джерела до споживача і повертається назад, причому, процес кругообігу цієї енергії протікає без розсіювання. Ця енергія зберігається в індукторі, підтримуючи постійний значення струму, і конденсаторами, тому що вони заряджаються і розряджаються, підтримуючи постійний значення напруги. Індуктивність і ємність ланцюга споживають і повертають реактивну потужність. Потужність, що передається індуктивності, зберігається в магнітному полі, коли поле розширюється і повертається до джерела, коли поле різко зменшується. Потужність, що подається на ємність, зберігається в електростатичному полі, коли конденсатор заряджається і повертається до джерела, коли конденсатор розряджається. Ця потужність, що подається в ланцюг джерелом, не споживається. Вона вся повертається до джерела. Таким чином, активна потужність, яка представляє собою споживану потужність, дорівнює нулю. Ми знаємо, що змінний струм постійно змінюється; таким чином, постійно виникають цикли розширення та  зменшення магнітних і електростатичних полів. Запропоновано наступне визначення: електрична енергія змінного струму, яка не розсіюється та збуджує магнітні або електричні поля, відповідно в індуктивних і ємнісних елементах і, що надходить від них назад в мережу, називається реактивною потужністю.

Посилання

Державний стандарт України. Електротехніка. Основні поняття. Терміни та визначення. ДСТУ 2843-94.

К.А. Круг Основы электротехники в двух томах. Том второй. - М., Л.: Государственное энергетическое издательство, 1946.

В.С. Попов, Н.Н. Мансуров, С.А. Николаев Электротехника. - М., Л.: Государственное энергетическое издательство, 1954.

Попов В.С. Теоретическая электротехника: Учебник для техникумов/ Под ред. Б.Я. Жуковицкого. - 3-е изд. - М.: Энергоатомиздат, 1990. - 544 с.

Атабеков Г.И. Теоретические основы электротехники. Ч1. Линейные электрические цепи, - М.: Энергия, 1970.

Советский энциклопедический словарь. Издательство «Советская энциклопедия», 1981.

Общая электротехника: Учеб. пособие для вузов/ под ред. д-ра техн. наук А.Т. Блажкина. - 4-е изд., перераб. и доп. - Л.: Энергоатомиздат, 1986. - 592 с.

Касаткин А.С., Немцов М.В. Электротехника: Учеб. Пособие для вузов - 4-е изд., перераб. и доп. - М.: Энергоатомиздат, 1983. - 440 с.

Милых В.И. Электрические цепи: Учебное пособие. - Харьков. НТУ «ХПИ», 2002.  159 с.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Электрическая_мощность#Реак тивная_мощность

https://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/display?openform& ie-vref=131-11-44

The DOE Fundamentals Handbooks have been prepared for the Assistant Secretary for Nuclear Energy, Office of Nuclear Safety Policy and Standards, by the DOE Training Coordination Program. This program is managed by EG&G Idaho, Inc.1992.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-28

Як цитувати

Гончаров, Є., Крюкова, Н., Марков, В., & Поляков, І. (2021). Про визначення поняття «реактивна потужність». Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Проблеми удосконалювання електричних машин I апаратiв. Теорiя I практика, (1 (5), 47–51. https://doi.org/10.20998/2079-3944.2021.1.09